Internet prin satelit oriunde

Fair Access Policy

 

I. Privire de ansamblu

Reteaua Eutelsat este una de tip partajat si best effort; in orice moment, abonatii din orice zona geografica pot imparti capacitatea disponibila a retelei. Eutelsat isi propune sa ofere fiecarui abonat o “impartire corecta/parte egala” a capacitatii, in acelasi timp oferind o experienta online de inalta calitate acestora.
Pentru atingerea acestui scop, Eutelsat instituie practici de management a retelei, concepute sa previna cerinte disproportionate asupra resurselor acesteia. O parte din aceste practici sunt folosite doar cand este reteaua congestionata, iar altele, intr-o maniera mai generala.

Nivelurile de trafic in retea sunt de obicei sub marja de congestie ce-ar putea avea un impact major asupra consumatorului sau experientei acestuia. Eutelsat si-a conceput reteaua cu atentie pentru a avea acest rezultat. In alte imprejurari, totusi, utilizarea intensa si simultana a retelei de catre un numar mare de utilizatori poate cauza depasirea capacitatii disponibile a retelei din acel moment. In aceste imprejurari, practicile de management al congestiilor aplicate de Eutelsat, asa cum sunt descrise mai jos, in partea a II-a, se vor aplica in primul rand acelor conturi ce si-au utilizat mai mult de 50% din consumul inclus lunar in profilul de utilizator per abonament (exceptie fac utilizatorii din clasa Tooway 2014 Extra, ce se afla sub incidenta unei politici specific descrisa in continuare in partea a III-a), incercand sa se administreze traficul intr-o maniera ce minimizeaza impactul advers asupra experientei de utilizator, prevenind astfel ca un utilizator sa isi depaseasca partea sa din capacitatea disponibila.
Scopul acestor masuri este ca utilizatorii, in genere, sa aiba o mai buna experienta online decat ar putea avea fara existenta acestora.

II. Practici de management a congestiei

A. Privire de ansamblu asupra managementului congestiei

In conditii normale de trafic, nu este necesar ca Eutelsat sa apeleze la practicile de management al congestiei. Acestea fiind spuse, chiar daca capacitatea retelei este mare, nu este nelimitata. Altfel spus, reteaua poate experimenta anumite nivele de congestie, necesitand astfel aplicarea practicilor de management a congestiilor descrise aici. Eutelsat isi administreaza reteaua de asa maniera incat sa minimizeze impactul congestiilor asupra utilizatorilor. Congestia apare de obicei in legatura dintre terminalul utilizatorului si teleportul care face legatura cu satelitul. Ca Eutelsat sa poata determina ca legatura este congestionata, aceasta monitorizeaza in continuu incarcarea de trafic de pe fiecare spot al satelitului (beam). Daca incarcarea instantanee de trafic depaseste capacitatea disponibila pe acel spot, Eutelsat implementeaza algoritmul de management a congestiei descris mai jos.

B. Mitigarea impactului congestiei de retea asupra utilizatorului

Traficul de internet in general, nu se prezinta ca o curgere continua ci mai degraba ca o explozie de date. Ocazional, transmisiile simultane ale mai multor utilizatori pe un anumit spot duc la o cerere instantanee de trafic ce depaseste temporar capacitatea disponibila pe acel spot. Intr-o asemenea ocazie reteaua se poate congestiona. Congestia apare  de obicei in orele de varf de utilizare a retelei, interval care se situeaza de obicei intre ora 17:00 si 00:00, ora locala si depinde de ziua saptamanii. Congestia poate aparea si in anumite perioade cand utilizarea este necontorizata (de ex. pe timpul noptii). Congestia si transmisia greoaie (cu intarzieri) ce poate aparea in urma ei, impacteaza experienta utilizatorului diferentiat in functie de tipul de aplicatii rulate. De exemplu, incarcarea unei pagini web care se va face mai greoi va fi mai usor observata de acesta decat downloadarea unui fisier (ex. software update etc.), deoarece utilizatorul observand ca e congestie, se asteapta ca fisierul respectiv sa se incarce mai greu.

Scopul Eutelsat este sa isi administreze reteaua astfel incat sa minimizeze impactul congestiei asupra traficului. Pentru a-si atinge acest obiectiv, algoritmul de management al congestiei gandit de Eutelsat, este conceput sa reduca incarcarea de trafic, tratand preferential aplicatiile si serviciile care necesita mai putina latime de banda, ca de exemplu e-mail-ul sau paginile de web browsing. In timpul perioadelor de congestie, aplicatiile care utilizeaza intensiv banda, cum ar fi cele de live streaming sau video streaming, pot fi incetinite mai mult ca alte aplicatii. Asta va duce la o calitate redusa a streaming-ului si pot aparea momente prelungite de buffering. In plus, descarcarea de fisiere poate dura mai mult in timpul congestiei. In perioade de congestie mai severa, toate aplicatiile pot fi incetinite si timpul de download marit.

Eutelsat opereaza ca “o simpla conducta”. In ciuda faptului ca Eutelsat nu este implicata sub nicio forma in modul de transmitere a informatiei in retea, ca urmare a unei cereri specifice a Autoritatii Publice, Eutelsat poate bloca accesul utilizatorilor la anumite URL-uri. Eutelsat nu blocheaza intentionat nicio forma de trafic (decat daca este specificata in caracteristicile vreunui profil de serviciu), dar poate bloca anumite porturi TCP/UDP si/sau alte protocoale specifice, ce pot in mod real reprezenta o amenintare la securitatea retelei.

C. Utilizator intens

Un utilizator intens (sau un grup de utilizatori), este acela care consuma o cantitate disproportionata din resursele retelei. Eutelsat va monitoriza atat performanta generala a retelei cat si consumul individual de resurse pentru a determina daca un utilizator este unul intens, ce ar putea intrerupe sau degrada utilizarea retelei de catre alti utilizatori. Eutelsat isi rezerva dreptul, sa restrictioneze, suspende sau inchida imediat un utilizator pe care il considera “intens”, fara o notificare prealabila.

III. Politica KONNECT “Extra 2014”

Serviciul Konnect Extra 2014 ofera web browsing si e-mail nelimitat si este subiectul unor conditii de utilizare specifice, ca sa poata asigura ca toti utilizatorii au acces in mod echitabil la retea si ca utilizarea intensa de trafic de catre un grup de utilizatori nu influenteaza negativ toti utilizatorii retelei.
Tabelul urmator arata ce se intampla, cand un utilizator atinge 35GB trafic consumat (atat download cat si upload, traficul efectuat intre 00:00 si 06:00 nefiind contorizat) in timpul unui ciclu de facturare/contorizare a traficului.

  Volum de trafic consumat(exceptand traficul efectuat intre orele 00:00 si 06:00) Limitari ale serviciului
A = 35 GB Nu exista limitari
B > 35 GB si = 100 GB Limitarile se aplica in timpul perioadei de congestie si a orelor de varf
C > 100 GB Doar serviciile web si e-mail sunt disponibile

A. Cand traficul generat in cadrul unui ciclu lunar de consum este mai mic sau egal cu 35GB, nu este impusa nicio limitare de trafic.

B. Cand traficul generat in cadrul unui ciclu lunar de consum depaseste 35GB, dar este mai mic sau egal cu 100GB:

i. in timpul orelor de varf, cand reteaua este de obicei sub restrictii de congestie mai severe, doar paginile web si e-mail vor fi disponibile si orice alt protocol va fi blocat.

ii In timpul perioadelor de congestie, algoritmul de management al congestiei al Eutelsat reduce incarcarea de trafic, prioritizand aplicatiile si serviciile care necesita mai putin trafic, ca de exemplu e-mailul sau vizualizarea paginilor web. In timpul perioadelor de congestie, traficul facut de aplicatii, ca live streaming-ul sau video streaming-ul, sau download-ul de fisiere, poate fi incetinit mai mult decat in cazul  altor aplicatii. Asta va duce la o calitate redusa a streaming-ului si pot aparea momente prelungite de buffering. In plus, descarcarea de fisiere poate dura mai mult in timpul congestiei. In perioade de congestie mai severa, toate aplicatiile pot fi incetinite si timpul de download marit.

C. Cand traficul facut (download + upload) depaseste 100GB, indiferent de felul in care s-a facut, singurele aplicatii care vor functiona vor fi e-mail-ul si web browsing-ul.

IV. Web browsing si E-mail

Pentru a putea utiliza in bune conditii web browsing-ul si e-mail-ul atunci cand serviciul este limitat, utilizatorul trebuie sa urmeze pasii de mai jos (altfel serviciul nu este disponibil).

  • Reteaua Virtuala Privata (VPN) si soft-urile de acces remote trebuie sa fie oprite
  • Trebuie folosita o aplicatie de web browsing. Doar continutul static (non-video, non-muzica), vazut in cadrul paginii web se califica drept web browsing si e-mail. Continutul vazut in alte aplicatii poate sa nu fie considerat pagina web sau e-mail (ex. aplicatii Android sau iPhone altele decat in web browsere).
  • URL-urile introduse in web browser-e trebuie sa inceapa cu http:// sau https://. In consecinta ftp:// si alte tipuri de site-uri ce lanseaza aplicatii externe nu vor fi considerate trafic web
  • Atasamentele la e-mail-uri pot avea maxim 10MB marime.